Hackathon2

Lelystad Airport verdient een beter plan!

Stel dat Lelystad Airport uiteindelijk toch geen dependance van Schiphol wordt, wat moet er dan met de terreinen van het vliegveld gebeuren? Die vraag stond zaterdagmiddag centraal bij ANNE, waar politieke beweging Code Oranje een zogenaamde ‘hackaton’ organiseerde.

“Onder het motto dat Lelystad een beter plan verdient, hebben we een aantal mensen uitgenodigd om met elkaar te brainstormen”, legt Bert Blase uit. Hij is initiatiefnemer van Code Oranje. Eind 2019 organiseerde deze beweging al een burgertop over Schiphol, om over de toekomst van de luchtvaart na te denken.

Centraal Station Nederland
Uit die bijeenkomst bleek dat veel mensen vervoersalternatieven voor het vliegtuig missen. Eén van de plannen die in Utrecht besproken werden, behelsde dan ook het idee om van Lelystad Airport een Centraal Station Nederland te maken, vanwaaruit internationale treinverbindingen kunnen vertrekken. Ook een plan om van het vliegveld een groot Central Park te maken, een plan voor duurzame voedselproductie en een plan waarin woningen en industriële hennepteelt centraal staan kwamen aan bod.

Futuristisch
“Sommige plannen zijn behoorlijk realistisch, er zijn ook wat meer futuristische componenten”, aldus Blase. “We gaan nu plannen samenvoegen en samen met experts en inwoners verder ontwikkelen. Onze alternatieve plannen komen echt uit de bevolking. We denken dat dit beter is dan politici hierover te laten beslissen.”

Over een paar maanden organiseert Code Oranje een vervolgbijeenkomst in Lelystad. De bedoeling is dan om een alternatief maar concreet plan voor de terreinen van het vliegveld te presenteren.

 

Bij ANNE willen we events faciliteren die impact hebben voor één of meerdere van de Sustainable Development Goals (SDG’s). We stellen onze gasten de vraag: “En wat doe jij?!”. Ook een event organiseren? Neem contact op met reserveringen@anne-online.nl.

SDG inspiratie

Klik op één van de SDG's en vind een bijpassend event of nieuwsbericht van ANNE.