Foto Open Bouwen

VIBA Café – Open Bouwen

Interesse in open bouwen, haar geschiedenis en internationale impact op de woningbouw? In het VIBA Café leer je over het ontstaan van open bouwen en de implementatie.

Kom op 6 februari naar ANNE. Aanmelden kan via secretaris@vibavereniging.nl (gratis voor VIBA-leden, €10 voor niet-leden).

Architect stedenbouwkundige Frans van der Werf laat met voorbeelden van nieuwbouw projecten de praktijk van open bouwen zien, en in het bijzonder is er aandacht voor ‘De Pelgromhof’ (2000) in Zevenaar. Centraal staat het onderscheid in het belang van bewoners, van onroerend goed beheerders en dat van de overheid. Daarnaast gaat hij in op: bewoners participatie, indelingsvrijheid, flexibiliteit, processen, (her-)verkavelen, maat- en plaatscoördinatie, kosten en financiering, maar ook circulariteit en duurzaamheid. Op 15 mei a.s. volgt een uitgebreide VIBA excursie met toelichting en rondleiding ter plaatse.

 

Architect en consultant Karel Dekker spreekt over zijn ervaringen in het begeleiden van Open Bouwen projecten. Hij laat de renovatie van bestaande woningen zien waarbij de gemeenschappelijke drager een upgrading ontving en elke woning in korte tijd opnieuw werd ingedeeld met het nieuwe Maturo inbouwpakket. Daarnaast vertelt hij over de transformatie van een bestaand ziekenhuis in een hospice centrum volgens de principes van Open Bouwen. Daarbij gaat hij in op de bijzondere eigendomsconstructie door scheiding van drager en inbouw.

 

Denk je nu: dat klinkt interessant, maar wat is open bouwen precies? Wikipedia geeft het antwoord:

In architecture, open building is an approach to the design of buildings that takes account of the possible need to change or adapt the building during its lifetime, in line with social or technological change. Open building design seeks to co-ordinate inputs from different professions, users of the building, and other interests associated with the locality.

Wat is VIBA?

VIBA zet zich in voor een mens- en milieuvriendelijke inrichting van onze leefomgeving. Het is een levendig kennis- en ervaringsplatform voor denkers én doeners. Haar belangrijkste thema’s zijn gezondheid, milieu, sociale omgeving en ruimtelijke kwaliteit. Leden zijn (landschaps)architecten, bouwers, ontwikkelaars, studenten en geïnteresseerden, die graag hun kennis en ervaring met elkaar en anderen delen, onderzoeken, bediscussiëren en toepassen. VIBA houdt regelmatig bijeenkomsten, dit keer bij ANNE! Kom je ook langs?

 

SDG inspiratie

Klik op één van de SDG's en vind een bijpassend event of nieuwsbericht van ANNE.