Storyworlds

Klimaatverhalen in modellen en fictie

De Universiteit Utrecht organiseert een seminar over toekomstverhalen van een post-fossiele samenleving. In de seminar zullen zowel klimaatmodelleurs en sciencefictionschrijvers in discussie gaan over hoe zij klimaatverhalen maken en vertellen.

Met alle klimaatstakingen van de afgelopen tijd is het overduidelijk geworden dat we in een klimaatcrisis leven. We moeten daarom razendsnel transformeren naar een samenleving waarin we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Dit betekent dat we anders moeten eten, reizen en wonen. In de wetenschap en politiek worden dit soort transformaties verkend met kwantitatieve scenario’s. Tegelijkertijd is klimaatverandering een belangrijk thema in sciencefictionverhalen, ook wel Climate Fiction of clifi genoemd.

In dit seminar vergelijken we beide vormen van storytelling. Ook onderzoeken we de potentie om die kwantitatieve modellen met fictie te combineren. Scifi-schrijvers en klimaatmodelleurs delen hun ervaring met het creëren van verhalen. En we gaan in discussie over de voor- en nadelen van beide vormen. ‘Wat maakt deze verhalen overtuigend en geloofwaardig?’

4 maart 9:00 – 12:30 uur
Gratis
Aanmelden

‘Storyworlds of Decarbonization in Models and Fiction’ is onderdeel van ‘Climaginaries’, een driejarig onderzoeksproject van Lund University, Durham University, The University of Warwick en Utrecht University (Urban Futures Studio).

SDG inspiratie

Klik op één van de SDG's en vind een bijpassend event of nieuwsbericht van ANNE.