De online gids op het gebied van: Duurzaamheid • Energie • Besparen • Vergelijken

70 tips voor een duurzame werkplek

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook het Nederlandse bedrijfsleven wil vaker maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ieder bedrijf kan wat doen om duurzamer te werk te gaan. Hoewel iedere sector zijn specifieke uitdagingen en oplossingen heeft, zet je met de 70 tips in dit artikel stappen in de juiste richting!

Duurzame kantoorinrichting

Je kantoorinrichting kan op twee manieren duurzaam zijn: lang meegaan én op een duurzame manier bij jou terechtkomen. Hieronder vind je zes tips waarmee je voor een duurzame kantoorinrichting kiest. 

  1. Inrichting met spullen van hoge kwaliteit

Een bureau en bureaustoel horen jaren mee te gaan. Ga daarom voor producten van hoge kwaliteit. Want goedkoop is niet alleen duurkoop, maar het is ook absoluut niet duurzaam als je regelmatig het meubilair moet vernieuwen omdat het weer kapot is gegaan.

  1. Natuurlijke/gerecyclede materialen

Bij de aanschaf van je zakelijke interieur is het ook goed om te letten op het materiaal. Waar is je bureau bijvoorbeeld van gemaakt? Zijn er gerecyclede of natuurlijke materialen gebruikt, dan is dit een duurzamere keuze dan het volledig van moeilijk afbreekbare materialen zoals plastic is gemaakt.

  1. Tweedehands kantoorinrichting 

Via websites als Marktplaats en LinkedIn, of binnen je netwerk, bieden ondernemers wel eens kantoorspullen aan. En dat hoeven zeker geen afdankertjes te zijn. Door hybride werken zijn er bij bedrijven regelmatig simpelweg minder bureaustoelen nodig. Zeker de moeite waard om in de gaten te houden dus!

  1. Led-lampen

Op het gebied van verlichting is op veel kantoren nog een hoop winst te behalen. Vervang daarom alle oude lichtbronnen voor led-lampen. Deze gaan meestal niet alleen veel langer mee, maar verbruiken ook veel minder energie en zijn dus een stuk duurzamer. 

  1. Bewegingssensoren

Kantoren die de hele dag overal de lichten aan hebben staan verbruiken veel meer stroom dan wanneer het licht aangaat met bewegingssensoren. Zeker op de gangen en in gemeenschappelijke ruimtes zoals de lunchruimte en toiletten is dit een handige, duurzame oplossing. Het is alleen niet altijd ideaal voor in de werkruimte, want als iedereen eenmaal achter zijn bureau zit wordt er minder bewogen wat ervoor kan zorgen dat het licht uitgaat. 

  1. Planten

Planten hebben niet alleen een positieve werking op de concentratie, maar ook op de luchtkwaliteit. Veel planten hebben namelijk een luchtzuiverende werking. Laat je bij een verkooppunt adviseren over de beste planten voor dit doeleinde. 

Papierverbruik en printen

Op sommige kantoren wordt iedere dag ontzettend veel geprint. Veel van die afdrukken zijn onnodig, als je er goed over nadenkt. Hoe beperk je papierverbruik en kan je duurzamer omgaan met printen?

  1. Print zo min mogelijk en met ecofont

In veel mails staat tegenwoordig de opmerking ‘Denk aan het milieu voordat u deze e-mail print’. Print dus zo min mogelijk en stimuleer dit binnen het bedrijf. En áls het dan moet, gebruik dan een ecofont. Afdrukken in dit lettertype verbruiken minder printerinkt. Print altijd dubbelzijdig om papier te besparen.

  1. Schrijf digitaal, niet op papier

Maak notities, to-do lijstjes en notulen liever niet op papier, maar digitaal. Zo verbruik je minder papier én is het makkelijker om aanpassingen te maken en wat je hebt opgeschreven snel te delen met anderen via e-mail of gedeelde documenten.

  1. Gebruik een herbruikbaar notitieblok

Heb je toch graag geschreven aantekeningen? Gebruik dan een herbruikbaar notitieblok. Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld papier met een uitwisbare laag en steenpapier, waarop je je aantekeningen weer kan uitwissen. 

  1. Hergebruik de blanco achterkant van oude printjes voor aantekeningen

Als je oude prints hebt liggen, kan je de achterkant hiervan hergebruiken voor aantekeningen. Denk aan terugbelverzoeken waarbij je het telefoonnummer op moet schrijven of je checklist voor de dag.

  1. Gebruik papier met FSC keurmerk

Om ontbossing tegen te gaan gebruik je het beste papier met het FSC keurmerk. Dit papier is gemaakt van hout uit verantwoord beheerde bossen. Het is vrijwel overal verkrijgbaar en het kost dus geen extra moeite om deze overstap te maken.

  1. Gebruik milieuvriendelijke inkt

Er zijn veel verschillende soorten printerinkt op de markt. Zo ook milieuvriendelijkere varianten, zoals plantaardige inkt op sojabasis. Kies een leverancier die dit kan leveren en een printer waarin je dergelijke cartridges kan gebruiken om deze verduurzaming toe te passen.

  1. Nietloze nietmachine

Papier samenvoegen met een nietje? Dat maakt het scheiden van papier lastiger. Ook moet je telkens weer nieuwe nietjes kopen. Een duurzame oplossing hiervoor is het gebruiken van een nietloze nietmachine. Deze houdt het papier ook bij elkaar, maar dan zonder het gebruik van metaal!

  1. Papieren plakband

Ook plakband wordt vaak gebruikt in combinatie met papier. In dit geval geldt opnieuw dat het lastiger is om het plastic van het papier te scheiden. Gebruik daarom liever papieren plakband. Dat maakt het een stuk makkelijker om het papier te recyclen!

  1. Herbruikbaar promotiemateriaal 

Organiseer je jaarlijks een evenement? Probeer dan zoveel mogelijk promotiemateriaal hiervoor herbruikbaar te laten ontwikkelen, zoals banners en vlaggen zonder datum erop. Op die manier kan je ze ieder jaar opnieuw gebruiken. Een win-win, want het is ook nog eens fijn voor je portemonnee!

  1. Naamloze of digitale visitekaartjes

En heb je veel verschillende mensen die jouw bedrijf vertegenwoordigen op bijvoorbeeld beurzen of andere events? Print dan naamloze visitekaartjes voor je onderneming met daarop een stippellijn. Op de stippellijn vullen je werknemers hun naam in op het moment dat ze het visitekaartje aan iemand geven. Meteen een persoonlijke touch! 

Overigens is het nog beter om voor digitale visitekaartjes te kiezen. Een platform als LinkedIn biedt volop kansen voor online netwerken en connecties maken na ontmoetingen bij events. 

Minder weggooien

De wegwerpmaatschappij waarin we leven is ook in het bedrijfsleven vaak duidelijk aanwezig. Minder weggooien is daarom een goede stap richting een duurzamere werkplek. Gebruik zoveel mogelijk herbruikbare producten.

  1. Navulbare pennen

Pennen in bulk besteld die je zodra ze leeg zijn weg moet gooien? Dat is geen duurzame keuze. Kies liever voor navulbare pennen. Deze zijn in aanschaf vaak iets duurder, maar gaan veel langer mee. Ook leuk: ze kunnen gepersonaliseerd worden voor je werknemers!

  1. Oplaadbare batterijen

Op ieder kantoor worden batterijen weggegooid. De milieubelasting daarvan is vrij hoog. Gebruik daarom liever oplaadbare batterijen. Ook die hebben in productie een relatief hoge milieubelasting, maar zijn eenmaal in gebruik een duurzamere keuze. 

Eten en drinken

Een kopje koffie of een lekkere lunch: hartstikke belangrijk om optimaal te presteren op het werk. Maar zonder eten en drinken te minderen, kan je ook op dit gebied meer klimaatvriendelijke keuzes maken.

  1. Geen wegwerpcups voor koffie

Een apparaat voor koffiecups is op veel werkvloeren te vinden. Maar die cups van plastic of aluminium die erin gaan zorgen voor een grote afvalberg. Gebruik liever een apparaat voor filterkoffie of verse koffiebonen. Heb je al een apparaat voor koffiecups staan, kies dan voor hervulbare koffiecups. 

  1. Koffie en thee van een verantwoorde partij

Er gaat een hoop koffie en thee doorheen op een gemiddelde werkdag. Maak een duurzame keuze door biologische, fairtrade of fairchain koffie in te kopen voor het hele bedrijf. Er is inmiddels een breed aanbod van dit soort betere koffie en thee, dus voor iedere smaak wat wils!

  1. Waterkoker vullen tot benodigde hoeveelheid

Een waterkoker kan tot veel onnodig stroomverbruik leiden. Als iedereen de waterkoker steeds vol doet en maar één kopje nodig heeft, dan staat het apparaat onnodig lang aan. Spreek daarom met elkaar af om de waterkoker steeds tot de benodigde hoeveelheid te vullen. Een rondje bijschenken bij collega’s kan uiteraard ook: dan zal de waterkoker wat voller zijn, maar hoeft ‘ie het water maar eenmalig te verwarmen. 

  1. Papieren bekers vervangen voor mokken

Koffie en thee uit papieren bekers drinken is vanzelfsprekend niet duurzaam. Het veroorzaakt veel onnodig afval. Het is daarom beter om mokken in het keukenkastje neer te zetten. Koop een batch mokken met het bedrijfslogo, of laat werknemers zelf een leuke mok meenemen, zodat iedereen weet welke van hem of haar is.

  1. Lokale/biologische lunch en snacks

Bij een dag op kantoor werken hoort natuurlijk ook de lunch. Als je deze meer verantwoord insteekt, kan dat een behoorlijke verandering opleveren. Bijvoorbeeld door ingrediënten voor de lunch en snacks zoals fruit lokaal of biologisch in te kopen. Ook vegetarisch of veganistische lunches zijn beter voor het milieu en het beperken van uitstoot. 

  1. Koop houdbare producten groot in 

Producten als suiker, koffie en thee kan je in bulk inkopen. Dit bespaart niet alleen bezorgkosten, maar ook transport. De leverancier hoeft immers minder vaak langs jullie kantoor te komen om de producten te leveren. Weer uitstoot bespaard!

Besparing op apparaten 

Een kantoor kan natuurlijk niet zonder apparatuur. Maar de hoeveelheid stroom die je ermee verbruikt, kan je waarschijnlijk wel verminderen. En ook dat is belangrijk om een verschil te maken.

  1. Apparatuur lenen/huren

Zijn er apparaten die je nauwelijks nodig hebt en maar een paar keer per jaar gebruikt, zoals een beamer of een lamineerapparaat? Misschien zijn er mogelijkheden om deze te lenen of huren. Zo bespaar je geld en hoeft er weer een apparaat minder geproduceerd te worden. 

  1. Koop apparatuur met zuinig energielabel

Voor sommige elektronica kan je er niet omheen: deze zul je voor de werkplek moeten aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan computers, een koffiezetapparaat en een koelkast. Let bij het kopen van deze producten op het energielabel: hoe duurzaam zijn ze in energieverbruik? Kies het liefst voor apparatuur met energielabel A, want deze zijn het zuinigst. 

  1. Laptop voor hybride werken

Werk je soms op kantoor en soms thuis of elders? Dan kan het lonen om een laptop te kopen. Deze kan je makkelijk meenemen, zodat je niet op iedere werkplek een andere computer hebt staan. Scheelt weer een extra apparaat!

  1. Zet je scherm minder fel

Het verlichten van een scherm is een belangrijke factor in het energieverbruik van computers. Hoe feller je het zet, hoe meer stroom je ermee verbruikt. Als alle werknemers hun scherm minder fel zetten, is dit zeker een mooie verduurzaming. Het is bovendien beter voor je ogen om het scherm niet te fel te hebben. 

  1. Geheugen opschonen

Wat ook stroom kost, zijn alle bestanden die online worden bewaard. Denk aan mails en documenten in de cloud. Met regelmaat je mailbox opschonen en de overbodige documenten uit de cloud verwijderen zorgt dus voor een energiebesparing. Ook uitschrijven voor nieuwsbrieven is verstandig: hiermee hoeven mails niet meer het web over (die je vaak niet opent of zelfs niet eens wilt ontvangen). Dit scheelt dataverkeer, waar weer stroom voor nodig is. 

  1. Apparaten volledig uitschakelen ipv stand-by

Zet aan het eind van de werkdag alle apparaten volledig uit en laat ze niet op stand-by staan. Heb je apparaten die enkel een stand-by stand hebben, zoals een televisiescherm? Dan kan je ervoor kiezen om deze aan te sluiten op een stopcontact met schakelaar. Via de schakelaar kan je dan het apparaat volledig uitschakelen zodat het geen stroom meer verbruikt. 

  1. Opladers uit het stopcontact verwijderen

Wat geldt voor apparaten, geldt ook voor opladers en losse snoeren. Als je deze in het stopcontact laat zitten, blijven ze stroom trekken. Haal deze dus uit het stopcontact zodra je ze niet meer gebruikt. Per dag scheelt dit misschien niet zoveel, maar op jaarbasis of op de langere termijn maakt het wel degelijk verschil. 

Energieverbruik verduurzamen

Het energieverbruik van je werkplek ligt ten grondslag aan hoe duurzaam je kantoor is. Je energieverbruik aanpassen is dan ook essentieel om écht stappen te zetten op het gebied van duurzaamheid. 

  1. Verwarming omlaag

Hoe minder gas je verbruikt, hoe duurzamer je bent. Zet de verwarming dus eens een graadje lager en zie wat het met je gasverbruik doet. 

  1. Radiator ventilatoren

Door het plaatsen van ventilatoren bij de radiator wordt de warmte beter en sneller door de ruimte verspreid. Zo hoef je minder te stoken. Scheelt zowel in je portemonnee als voor het klimaat!

  1. Groene stroom: zonnepanelen 

Naast de eerder genoemde energiebesparingen, kan je ook de energie die je moet verbruiken voor je bedrijfsvoering verduurzamen. Installeer bijvoorbeeld zonnepanelen op je pand om zelf groene stroom op te wekken.

  1. Warmtepomp

Met een warmtepomp verbruik je veel minder gas. Zeker het overwegen waard dus, want dit levert een mooie verduurzamingsslag op. Soms is het wel aan te raden om eerst andere stappen te zetten, zodat de warmtepomp nog meer winst oplevert. Denk bijvoorbeeld aan de juiste isolatie en zonnepanelen, zodat de warmtepomp op groene stroom draait. 

  1. Groene aanbieder van stroom

 Heb je (momenteel) geen budget voor zonnepanelen en/of een warmtepomp? Verdiep je dan eens in je energieleverancier. Er zijn veel aanbieders op de markt, en de ene is een stuk groener dan de andere. Kies daarom voor een aanbieder van groene stroom. 

Isolatie

Een andere manier om de werkplek te verduurzamen, is door de ruimte goed te isoleren. Er zijn namelijk verschillende plekken waar warmte kan ontsnappen, waardoor je extra moet opstoken voor een fijne binnentemperatuur. 

  1. Vloer

Als je werkplek zich op de begane vloer bevindt, kan er veel kou binnenkomen via de vloer. Met behulp van vloerisolatie voorkom je dat de kou het kantoor binnendringt en hoeft de verwarming minder hard te werken.

  1. Muren

Veel muren van oudere panden zijn hol van binnen. Deze houden daardoor de warmte minder goed binnen. Een oplossing hiervoor is (spouw)muurisolatie. Heeft jouw gebouw geen holle muur, dan kan je ook aan de binnen- of buitenkant van de muur isolatie laten aanbrengen. 

  1. Kozijnen

Via kozijnen van deuren en ramen ontsnapt in veel gebouwen een hoop warme lucht en komt er kou naar binnen. Een belangrijke plek dus om eens onder de loep te nemen. Voel je bij ramen en deuren een koude luchtstroom? Dan kunnen tochtstrips een goedkope en effectieve maatregel zijn ter verduurzaming. 

  1. Radiatorfolie

Een andere maatregel die niet veel kost is het aanbrengen van radiatorfolie. Voor nog geen tientje kan je meerdere verwarmingen voorzien van deze folie. Hiermee trekt de warmte niet naar de muur, maar stuw je deze als het ware de werkruimte in. 

  1. Dakisolatie & sedumdak

Bevindt je kantoorruimte zich op de bovenste verdieping, dan verlies je mogelijk warmte via het dak. Warmte trekt omhoog, dus dit is een kwetsbare plek voor warmteverlies. Controleer daarom of je dakisolatie hebt en of deze van goede kwaliteit is. Zo niet, dan is het aan te raden om nieuwe dakisolatie aan te brengen. Overweeg eventueel het aanleggen van een sedumdak: hiermee houd het gebouw niet alleen beter warmte vast, maar biedt je ook een aantrekkelijke plek voor insecten. 

Compensatie

Heb je zelf geen of nauwelijks zeggenschap over verduurzaming van het pand en zou je graag op een andere manier werken aan een beter klimaat? Ook als je geen energie kan besparen, is een stap richting duurzamer ondernemerschap mogelijk. Namelijk met behulp van compensatie. 

  1. Uitstoot compenseren

Als je veel CO2-uitstoot hebt en deze niet verder kan verminderen, dan kan je deze uitstoot compenseren. Je kan hiervoor zelf een plan opstellen, zoals de aanplant van bomen. Maar er zijn ook verschillende organisaties die compensatie voor je uit handen nemen. 

  1. Kies voor leveranciers met lage uitstoot

Ieder bedrijf neemt producten of diensten af bij anderen. Indirect kan je op dit gebied je CO2-uitstoot verminderen. De ene leverancier verbruikt namelijk meer dan de ander. Als je kiest voor een leverancier die weinig uitstoot, maak je een duurzamere keuze. 

  1. Klimaatneutrale post 

Er zijn steeds meer bezorgservices die hun post en pakketjes CO2-neutraal verzenden. Kies je hiervoor, dan wordt je post vaak met elektrische wagens bezorgd. En de bezorgdienst compenseert daarnaast de CO2 die bezorgers uitstoten om klimaatneutraal te zijn. 

  1. Steun duurzame initiatieven of investeer in andere duurzame bedrijven

Met je winst kan je natuurlijk in je eigen bedrijf investeren om stappen vooruit te maken. Maar zie je hier niet echt kansen voor, of zijn deze een meerjarenplan? Dan kan je je geld ook in duurzame initiatieven of bedrijven steken om zo je steentje bij te dragen aan verduurzaming. 

Buitenruimte

Heeft jouw werkplek een fijne buitenruimte? Dan kan je deze gebruiken voor je duurzame plannen. Door van je binnenplaats of tuin een groene, rustgevende omgeving te maken, verwelkom je verschillende diersoorten zoals vogels en insecten.

  1. Ruimte om buiten te pauzeren

Als je een tuin of buitenruimte bij je werkplek hebt, is dit ideaal om even te pauzeren of een overleg te houden. Zet dus een picknicktafel neer en stimuleer dat mensen er gebruik van maken. Door even buiten te zijn kan iedereen er daarna op kantoor weer beter tegenaan!

  1. Tuin met planten

Heeft jouw werkplek een buitenruimte? Dat is niet alleen fijn om zelf even te pauzeren. Het kan ook een rustplaats zijn voor insecten, vogels en andere dieren. Vervang daarom (een deel van) de tegels voor groen. Dit maakt het ook voor het personeel een rustgevende plek. 

  1. Geef dieren een verblijf

Heb je een vergroende tuin? Geef dieren dan een fijne verblijfsplek: hang bijvoorbeeld wat vogelvoer in een boompje of plaats een insectenhotel. Ook een vleermuizenkast kan een mooie manier zijn om wat te doen voor de biodiversiteit in de omgeving van je werkplek. 

Hygiëne en schoonmaak

Op het gebied van hygiëne en schoonmaak wordt er veel verspild. Dat biedt veel manieren om met kleine aanpassingen al een duurzamere werkomgeving te creëren. 

  1. Wasbare handdoekjes 

In veel kantoren hangen op de toiletten nog wegwerpdoekjes om de handen mee af te drogen. Vervang deze liever voor wasbare handdoekjes of eventueel een handdroger. Dat scheelt een hoop afval. 

  1. Gebruik waterbesparende kraankoppen

Even de handen wassen, daar is op zich niet veel water voor nodig. Maar je verbruikt gewoon het water dat uit de kraan komt. Door waterbesparende kraankoppen te installeren, komt er per wasbeurt minder water uit de kraan. Scheelt weer!

  1. Gerecycled wc-papier

Een kantoor kan natuurlijk niet zonder toiletpapier. Ook op de hoeveelheid valt moeilijk te besparen, maar voor de herkomst van het papier kan je wel een duurzame keuze maken: kies het liefst voor gerecycled wc-papier. 

  1. Gerecyclede vuilniszakjes

Nog iets waarvan je beter een gerecyclede variant kan aanschaffen: vuilniszakjes. Bij ieder bureau en ook in een eventueel gedeelde keuken worden meestal vuilniszakjes gebruikt, dus ook dit is weer een post die op jaarbasis een mooie verduurzaming oplevert. 

  1. Ecologische schoonmaakmiddelen

Hebben jullie zelf schoonmakers in dienst of komt er een schoonmaakservice over de vloer? Zorg er in ieder geval voor dat er gebruikgemaakt wordt van ecologische schoonmaakmiddelen. Let ook op de handzeep en het middel waarmee bijvoorbeeld de waterkoker en het koffieapparaat worden ontkalkt. Ook hier zijn duurzame opties voor.

  1. Afval scheiden 

Het ligt een beetje aan de gemeente waarin je kantoor staat of je wel of geen afval moet scheiden. In sommige gemeenten doet zij dit zelf na inzameling, maar in veel gemeenten moet je zelf het afval scheiden in gft, plastic en restafval. Let ook op het scheiden van glas en papier.

  1. Batterijen en ander chemisch afval wegbrengen

Batterijen en ander chemisch afval gooi je niet in de afvalbak. Deze breng je weg naar de milieustraat of naar een ander inzamelpunt. Zorg voor een verzamelpunt op kantoor, zodat eens in de zoveel tijd alles in één keer weggebracht kan worden.

Woon-werkverkeer

Iedere dag op en neer naar kantoor: veel werknemers doen het nog met de auto. En dat zorgt voor veel uitstoot. Welke duurzame alternatieven zijn er voor woon-werkverkeer?

  1. Fiets of OV

Stimuleer elkaar om per fiets of met het OV naar het werk te gaan. Dit scheelt uitstoot en zeker met de fiets weet je zeker dat je op een bepaalde tijd op kantoor aankomt. Je mijdt niet alleen uitstoot, maar ook files. 

  1. Carpoolen 

Is er echt geen andere optie dan per auto naar werk gaan, kijk dan of je samen kan rijden. Misschien wonen meerdere collega’s relatief dicht bij elkaar. Zo heb je minder verbruik en een gezellige start van je dag. 

  1. Externe overleggen digitaal 

Houd overleggen buiten de deur zoveel mogelijk digitaal, zeker wanneer deze een vliegreis zouden vereisen. In dat geval scheelt het ontzettend veel CO2-uitstoot. 

Verduurzamingsplannen maken

Om de verduurzaming van je werkplek te structureren, is het verstandig om maatregelen te verzamelen en deze tot een verduurzamingsplan samen te voegen. Maar hoe pak je dit aan?

  1. Verduurzamingsexpert inschakelen 

Laat een verduurzamingsexpert langskomen voor advies en tips die toegespitst zijn op jouw werkplek. Laat eventueel je footprint berekenen, zodat je weet waar je staat. 

  1. Input voor duurzame ideeën

Vraag je collega’s of werknemers om input voor duurzame ideeën. Door hen erbij te betrekken, ontwikkel je draagvlak voor het uitvoeren van de plannen.

  1. Verduurzamingsplan 

Stel een verduurzamingsplan op met de ideeën die zijn verzameld en deel dit met je collega’s of werknemers, zodat iedereen weet wat de bedoeling is. Dit plan bevat zowel verduurzamende maatregelen in en om kantoor als duurzamer gedrag van het personeel. Stel ook doelen over tijd: wanneer wil je welke plannen doorvoeren?

  1. Houd de verduurzaming bij

Houd bij wat er aan verduurzamende stappen in het plan stond voor de werkplek en hoeveel hier in de praktijk van terechtkomt. Evalueer de verduurzaming met regelmaat en kijk waar nog kansen liggen.

  1. Onderzoek subsidies

Onderzoek of er subsidies beschikbaar zijn voor verduurzaming van je bedrijfsruimte. Deze kunnen de haalbaarheid van de plannen flink beïnvloeden. Misschien is door een subsidie het plaatsen van zonnepanelen ineens veel dichterbij. 

Kennisdelen en optimalisatie

Zijn er op jouw werkplek relatief veel ideeën voor verduurzaming? Dan is het hoog tijd voor kennisdeling en optimalisatie. Zo haal je er alles uit. 

  1. Stimuleer elkaar

Stimuleer anderen om duurzaam te werk te gaan, zowel collega’s als samenwerkingspartners. Door elkaar aan te zetten om meer te doen op het gebied van duurzaamheid, bereik je sneller de gewenste resultaten. 

  1. Verduurzamingstips delen

Plan met regelmaat een moment in om verduurzamingstips onderling te delen. Denk aan eens per maand of kwartaal een overleg houden waarin iedereen ideeën deelt en bespreek de resultaten van de eerder gebruikte tips om te zien welke wel of juist niet bij jullie passen. 

  1. Verduurzamingsteam 

Maak enkele collega’s of werknemers verantwoordelijk voor duurzaamheid op kantoor. Op die manier is er een centraal aanspreekpunt en houden zij de voortgang in de gaten.

  1. Wedstrijdelement

Maak van verduurzaming op kantoor een wedstrijd: wie weet de meeste verduurzamende maatregelen toe te passen of te bedenken? Soms is deze stimulans nodig om weer tot extra verduurzaming te komen en de geldende maatregelen te volgen. 

  1. Duurzaam bedrijfsuitje

Houd een bedrijfsuitje in het kader van verduurzaming: breng bijvoorbeeld een bezoekje aan een recyclingbedrijf, doe een serious game of boek een workshop waarin iedereen een eigen mok maakt of versiert voor op kantoor. 

Samenwerking met andere partijen

Zelf kan je veel doen, maar samen bereik je nog meer! En wie weet is het zelfs efficiënter en makkelijker om samen te verduurzamen. 

  1. Trek samen op

Kijk of je samen kan werken met andere ondernemers om de verduurzaming gezamenlijk op te pakken. Bijvoorbeeld door met elkaar plannen te maken om een gedeeld bedrijfspand te verduurzamen of tegelijk producten laten bezorgen zodat er minder kilometers gemaakt hoeven te worden. Zo besparen jullie ook beide kosten.

  1. Milieuvriendelijke relatiegeschenken

Het uitdragen van je duurzaamheid kan je ook terugvoeren tot de relatiegeschenken. Door een milieuvriendelijk relatiegeschenk uit te kiezen, laat je zien dat je je daarmee bezighoudt. Hiermee stel je ook de norm voor anderen. 

Tips toepassen

Heb jij alle 70 tips doorgenomen? Misschien ben je wat overweldigd door alle mogelijkheden. Begin in dat geval klein met een enkele aanpassing, zodat het haalbaar blijft. Doe stapje voor stapje steeds meer en je zult merken hoeveel je in korte tijd kunt bereiken!