Nic&Mic

Ocean Sole: Flip the flop

ZOMAAR EEN STRAND IN KENIA. Wit zand, blauwe golven. De zon schijnt ongenadig neer op dat wat de golven achterlaten als zij zich weer terugtrekken in zee. Zeewier, schelpen en… iets anders, iets wat daar niet thuishoort. Het is felgekleurd en versleten. Het heeft namelijk een hele reis afgelegd. Het is een teenslipper. Het hele strand is bezaaid met teenslippers!

Teenslippers
Teenslippers zijn het meest gedragen schoeisel ter wereld. De goedkope teenslippers worden vooral veel in ontwikkelingslanden gedragen. Door een onderontwikkeld afvalverwerkingssysteem komen afgedankte teenslippers in de natuur en oceaan terecht. Daar voegen zij zich bij de ‘Plastic Soep’. De vissen en vogels vergissen zich, en zien het plastic de felle kleuren aan voor voedsel.

Hoe afval weer mooi wordt
Ocean Sole zet zich in om de teenslipper een tweede leven te geven. Elk beeld wordt volledig met de hand uit de verlijmde teenslippers gesneden. Zo wordt beeld voor beeld milieuvervuiling tegengegaan en werkgelegenheid gecreëerd. Inmiddels zijn er in Kenia meer dan 70 mensen fulltime aan het werk voor Ocean Sole. Zij verdienen een eerlijk inkomen voor hun gezin. Daarnaast worden educatieve projecten opgezet om de lokale bevolking te informeren over het belang van recycling. Elk Ocean Sole beeld is een tastbare herinnering aan het feit dat creativiteit en ondernemerschap een oplossing kunnen bieden voor een op het eerste gezicht onoplosbaar probleem!

Bij ANNE vind je verschillende kunstwerken die zorgen dat je je thuis voelt.