Event 28 januari, 19.30 uur Aardgasvrij

Informatieavond Aardgasvrij wonen in je eigen wijk

Energie-U

De komende jaren wordt het steeds belangrijker, een duurzaam huis zonder aardgas. Een aantal gemeenten maar ook bewonersgroepen zijn al bezig met plannen maken.
In het klimaatakkoord van juli 2018 staat o.a.:

  • De gemeente stelt een warmtetransitieplan vast per wijk voor 2021. 
  • Er komt vanuit de overheid een leidraad voor dit warmtetransitieplan.
  • Er komt een belastingverschuiving aan met meer belasting op gas en minder op elektra.
  • Er wordt  nagedacht over verschillende vormen van (gebouwgebonden) financiering.

Kortom er gaat een heleboel veranderen.
Daar gaan we het niet over hebben op 28 januari. We gaan het hebben over wat WIJ kunnen doen. Wij, EnergieAmbassadeurs, bewoners willen meepraten over de energietransitie in onze wijk. Meedenken en meepraten over collectieven, warmtenetwerken, opties en financieringen. 

Programma
Op maandagvond 28 januari komt Gerwin Verschuur van Thermobello naar Utrecht om te vertellen over het warmtenet (een soort stadsverwarming).
Thermo Bello is een wijkenergiebedrijf dat in eigendom is van bewoners in de wijk EVA-Lanxmeer (Culemborg). In deze wijk zijn wijkbewoners op zoek naar mogelijkheden om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zaken die direct op hun levenskwaliteit van invloed zijn. Naast de energievoorziening zijn bewoners vergaand betrokken bij de ontwikkeling en inrichting van de wijk, het landschap en het openbaar groen, de verkeersveiligheid, het waterbeheer en de productie van voedsel.